Kezdőlap      Budapesti Akció!      Debreceni Akció!      Nyíregyházi Akció!      Palatetők      Cseréptetők      Lapostetők      Referenciák      Elérhetőség
Palatetők és Cseréptetők bontás nélküli felújítása, országosan!
Palatető, cseréptető és lapos tető felújítás, szigetelés, javítás bontás nélkül!
Szolgáltatásink
Olcsóbban, mint gondolná!
Melege van a tetőtérben?
Figyelem: ÁrGarancia!

= Mi adjuk a legkedvezőbb feltételeket!

Pala tetőszigetelés Videó

Lapostetők szigetelése

Gyakori kérdések
Hírek, érdekességek
A VILLAS színválasztéka

Partnerek

A palatető probléma:

A palatető probléma

PDF Nyomtatás E-mail

Magyarországon  az 1950-es évektől kezdve a rendszerváltozásig az egyik legelterjedtebb, akkor korszerűnek számító tetőfedő anyag a síkpala/azbesztpala. Legtöbbet alkalmazott változata  a szabvány vagy „rombusz” palafedés. Jelenleg  azbesztpalaként már nem gyártják, aminek fő oka, hogy időközben kiderült, az azbesztcement alapanyag egészségre káros összetételű, a megkötött azbesztrostok méretüknél fogva (milliméter ezred része!) igen agresszív, az emberi szervezetbe kerülve rákkeltő hatású, ezért bontás után törvényileg szabályozva veszélyes hulladékként kezelendő.

A tulajdonosnak héjalás-csere esetén igen jelentős ártalmatlanítási költséggel kell számolni, mely 5-600 ezer forintba is kerülhet egy átlagos családi ház esetében.

Az elöregedett, repedt, beázó síkpalával fedett épületek előbb-utóbb felújításra szorulnak. Mivel ezeknek a tetőknek nagy része olyan tetőszerkezetek készült, amely kiválóan megfelelt a kis súlyú palafedéshez, de nem alkalmas nehezebb cserép vagy egyéb tetőfedőanyag hordozására.

A 40X40cm-es palafedés élettartama 20-25 év. Anyaga kb. 10-15%-ban tartalmaz azbeszt szálakat, amelyek az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (törés,fúrás,fűrészelés,stb) kerülnek a levegőbe és annak belélegzése jelentenek veszélyt az emberi szervezetre. A palatető javítása bonyolult, mivel már nem gyártják részeket cserélni nem lehet.

Költséghatékonysága miatt az elmúlt évtizedben elterjedtté vált a palatetők bontás nélküli felújítása, ami az egyik legolcsóbb, ám biztos vízzárást nyújtó, esztétikus megjelenésű technológiai eljárás, amely a veszélyes hulladéknak számító azbesztpala ártalmatlanítását is megoldja.

Törvényi előírások:
TILOS! 2005.január 01-től minden, azbesztet tartalmazó anyag,termék forgalmazása és felhasználása. 41/2000.(II.20.)közös EüM-KöM rendelet
Az azbesztmentesítés követelményeit és a vonatkozó határértékeket a 26/2000.(IX.30.) EüM rendelet szabályozza. Ugyanez a rendelet írja elő bontási jegyzőkönyv készítését és engedélyeztetését az ANTSz-szel, melyet be kell nyújtani a helyi illetékes Környezetvédelmi Felügyelőségnek.
Az azbeszt tartalmú építőanyaga 16/2001(VII.18)KöM rendelet szerint az I-es veszélyességi osztályba sorolt veszélyes hulladéknak minősül, melynek bontását, szállítását és elhelyezését csak szakcég végezheti. Az ártalmatlanítás egy átlagos, 150m2-es tető esetében kb. 350.000 Ft.
Cégünk ennek a problémának átfogó megoldására kínál egy tartós, bontás nélküli esztétikus megoldást. Letisztítjuk a palát , majd ezt követően színes, mintás bitumenes lemezzel beborítjuk a tetőt.

Palatetők jellemzői és felújításuk lehetőségei
Felújítási módozatok közötti mérlegelés esetén fontos figyelembe venni, hogy általában a régi  palatetők ácsszerkezetei a síkpalához méretezett, könnyített ácsszerkezetek, ezért héjalás-csere esetén,  leggyakrabban szükség van a tetőszerkezet megerősítésére vagy adott esetben komplett cseréjére is, ami jelentős többlet költségeket jelent a háztulajdonosnak.

A régi palafedés elöregedésének első problémás jeleit legtöbbször az okozza, hogy a tetőn néhány pala eltörik, itt befolyik a víz, korhad a tetőszerkezet és előbb-utóbb a zárófödém átnedvesedése után a mennyezeten is megjelenik a probléma. Ha ezt a beázást elkezdjük egyenkénti palapótlással javítani és  rámegyünk a tetőre, akkor    az elöregedett pala ezt a terhelést nem bírja ki, még több pala törik vagy reped el, mint amennyit megjavítottunk.

Amennyiben komplett tetőfedés csere mellett dönt a tulajdonos, számolnia kell azzal, hogy több napon, esetleg egy egész héten keresztül védtelen lesz háza esőzésekkel szemben, ami jelentős károkat okozhat az épületben, ideiglenes védelem nélkül.

Szándékosan csak a síkpalával fedett házak felújításáról beszélünk bővebben, mivel úgy gondoljuk, hogy továbbiakban részletezett technológiák  elsősorban ezeknél a házaknál versenyképesek Véleményünk szerint, ha egy házon jelenleg régi, elöregedett cserép van, akkor az esetek 90%-ában a tetőszerkezet el fogja bírni valamelyik típusú új cserepet, és nem érdemes egyéb megoldások  között keresgélni, kivéve ha:

 1. a tetőszerkezet annyira rossz, hogy könnyű fajlagos súlyú tetőfedés szükséges mert nem akarják a tetőt lebontani
 2. olyan esetekben, amikor fontos, hogy ne maradjon fedés nélkül az épület bármilyen ok miatt (pl.: drága gépek vannak benne,stb)
 3. a tulajdonosnak tetszik valamelyik egyéb tetőfedő megoldás

Palatetője felújítására következő technológiák közül választhat:

1. Palamosás

A legolcsóbb  módszer.

A tető teljes felületét magasnyomású vízborotvával megtisztítják, ami a tetőt optikailag teljesen újjá varázsolja, a rátelepedett mohát és elszíneződéseket, a több évtizedes „koszt” teljesen  eltávolítja. Ezzel egy időben a palában levő egészségre káros, rákkeltő azbesztet a tetőről bemossák a házat körülvevő földbe, ahol esetleg a tulajdonos és szomszédja konyhakertje van, és saját fogyasztásra termeli a zöldségeket. (azbeszttel dúsítva)  A palamosás során a tetőszerkezet és nem kellő odafigyelés esetén a fal egy része is vizes lesz, ami nyári időben nem jelent különösebb gondot, mert  a  pala és fal külső felületén a víz  hamar megszárad. Lényegesen nagyobb gondot jelent, hogy  palamosással szó szerint kimossuk a palákból a több évtizedes szennyeződést, ami időközben már a „szigetelőanyag” szerepét is betöltötte. A tulajdonos általában csak az első nagyobb esőzésekig tud örülni az új kinézetű tetőnek, mivel a meglazított pórusokon illetve elvékonyított  palákon történt „mászkálások” során esetleg megrepedt, azonnal nem látható  réseken beázik a tető.

Mivel a palamosás minimális anyagi befektetést és szaktudást igényel, és több esetben számla nélkül történik, a tulajdonosnak  sokszor nincs lehetősége garanciális igénye érvényesítésére.

2. Palafestés

Általában palafestés után 1-2 évvel szokták a problémát relatíve kevés pénzből megoldani  szándékozó háztulajdonosok a palafestéshez folyamodni. Ebben az esetben újra sor kerül az előzőek szerint a palamosásra, majd a palák kiszáradása után kerül sor az un. palafestésre. Nagyon fontos  tudni, hogy a festőréteg csak a teljesen száraz  palára legyen felhordva a kellő tapadás végett. Lényeges, hogy milyen tulajdonságú és minőségű festékkel dolgozik az iparos. A palafestés lényegesen jobb hatékonyságú mint a palamosás, mert egy időre biztosan megoldja a tető beázásmentességét és esztétikus kinézetét. A gond a beázást illetően akkor szokott bekövetkezni, amikor az épület mozgása miatt (minden épület mozog) kis repedések keletkeznek, ahol a víz be tud folyni, és ezzel beázást okoz. Másik felmerülhető probléma esztétikai  jellegű lehet a szakszerűtlen kivitelezés vagy gyenge minőségű, nem erre való festék miatt . Bizonyára már Ön is látott színes (piros,zöld,stb) palatetőt, amelynek paláin foltokban hiányzik, lepergett a festék.

Ez nem szép látvány, és a  tulajdonosok  egy része ekkor  ( több tíz, esetleg százezer forint felesleges kiadás után) szánja rá magát  végleges megoldáskeresésre. Palafestésnél is lényeges a garanciális igények érvényesítésének lehetősége, a számla és a  komoly cégháttér.

3. Kanadai / Amerikai  zsindellyel  történő tetőfedés

Kanadában és Amerikában a legelterjedtebb tetőfedőanyag a zsindely.

A zsindelyek  a gyártó cégtől függően különböző mérető és formájú tetőfedő anyagok
A több kisebb-nagyobb méretűség jellegéből adódóan nagyon fontos a felrakás szakszerűsége, annál is inkább, mivel a gyártók mindig kihangsúlyozzák, hogy garanciájuk érvényét veszíti szakszerűtlen felrakás esetén

Mit is jelent ez?
Tulajdonképpen arról van szó, hogy ahhoz hogy a tető szigetelése jó legyen és a gyártói garancia megmaradjon, szükséges minden a gyár által előírt alátétlemez, ragasztó, szellőzők,stb felhasználása, ami jelentős költségeket jelent a zsindely ára mellett.

Mivel manapság minden tüzépen kapható többféle zsindely,sokan takarékossági okokból csak a zsindelyt vásárolják meg és környéken keresnek valakit, aki már csinált  hasonló munkát. A végeredménnyel bizonyára már Ön is találkozott, amikor a zsindelylapok elállnak a tetőn, nem esztétikus, a sorok „nem futnak” és valószínűleg be is ázik. Ez követően szokták azt mondani a háztulajdonosok, hogy soha többet zsindelyt.

Ahhoz hogy a zsindelyfedés időtálló (25-30év) és jó legyen, gyártótól függően következő általánosságokat szükséges betartani:

Alapaljzat zsindelyhez

 • A zsindely egy a tetőre utólagosan felrögzített aljzatra lesz felrögzítve.
 • Ennek anyaga lehet fenyődeszka, rétegelt,forgácsolt vagy OSB lap (vízálló)
 • Fontos  a felhasznált anyagnak a vízálló és szögtartó képessége.
 • Alapaljzatok fa esetén legalább 25 mm vastag, 150 mm-nél nem szélesebb
 • Amennyiben az alapaljzat nem megfelelő és vetemedik, úgy károsodhat a     tetőfedő anyag is, ami beázáshoz vezethet.

Bitumenes alátétlemez zsindelyhez

 • A fa aljzatra bitumenes alátétlemezt, csupaszlemezt  kell felrögzíteni egy rétegben, a vápáknál és kis lejtésű  (15-18”)tetőknél  duplán fektetve.
 • A lemezek rögzítése felületkezelt zsindelyszegekkel történjen
 • Erre a bitumenes csupaszlemezre célszerű a zsindelyfedést azonnal elkészíteni, mert nedvesség hatására meghullámosodhat, ami utólag sem simul ki. Alátét lemezként műanyag fólia nem alkalmazható.

Bitumenes hidegragasztó zsindelyhez

 • A megfelelő vízzárás érdekében bitumenes hidegragasztót kell alkalmazni. A zsindely és fémszegély találkozásainál ill. a csomópontoknál. Vigyázni kell, mert a túlságosan sok bitumenes ragasztó károsítja a zsindelyt

Szegelés

 • A zsindelylapok rögzítése felületkezelt, nagyfejű zsindelyszegekkel történik.

Öntapadás

 • A zsindelylapok belső oldalát gyárilag olyan ragasztóanyaggal látták el, amelyet a nap melege aktivizál.

Tetőszellőzés

 • A teljes tetőszerkezetnél gondoskodni kell  az átszellőztetésről.
Kivitelzés, bárhol

Budapesti Akció!
Debreceni Akció!
Nyíregyházi Akció!
Miskolci Akció!
Szegedi Akció!
Pécsi Akció!
Győri Akció!
Székesfehérvári Akció!
Kecskeméti Akció!
Szombathelyi Akció!
Szolnoki Akció!
Tatabányai Akció!
Kaposvári Akció!
Békéscsabai Akció!
Veszprémi Akció!
Zalaegerszegi Akció!
Egri Akció!
Salgótarjáni Akció!
Szekszárdi Akció!
Dunaújvárosi Akció!
Soproni Akció!
Hódmezővásrhelyi Akció!
Nagykanizsai Akció!